Kläppensnö

Det finns natursnö, kanonsnö och så klart Kläppensnö. Vi pratar ofta om puder, kramsnö och sockrig vårsnö. Kläppensnö bygger på torr kanonsnö. Det ger större snökristaller och mer volym. Förenklat så ger en torrare snö ett mer naturtroget underlag. Hemligheten handlar om att blanda rätt mängd luft och vatten i snöläggningen, utifrån temperatur och väderförhållanden. 

Extra kramgo snö
Om du gör en snögubbe av natursnö går det åt mer snö för att få den kompakt och med lite vind och tö så slokar gubben rätt snabbt. Kläppensnö är redan sammanpressad och snögubben blir mer hållbar och bollarna blir snabbare kompakta och tunga när du rullar dem. Den viktigaste fördelen är att Kläppensnön kan läggas tidigt på säsongen. Det enda vi behöver är 20–25 dagar med rätt minusgrader. När snön väl ligger där tål den både blåst och mildväder betydligt bättre än vad natursnö gör. Det betyder att även under snöfattiga vintrar då det kan vara tunt med snö utanför backarna, kan det ändå vara gott om snö och fin skidåkning i själva backarna. Natursnö är härligt och får gärna bli grädde på moset, men det kan vara skönt att veta att vi inte är beroende av den. För oss är kylan det viktigaste.

Minst en halvmeter
De flesta backarna har snödjup på minst en halvmeter. På Kläppen finns några av världens främsta snökanoner. Hela snösystemet pumpar ut 38 kubikmeter vatten i minuten, vilket blir 80 kubikmeter snö i minuten. De specifika kanonerna producerar cirka 1 200 liter snö i minuten. För att skapa den härliga manchestern börjar våra pistmaskinförare arbetet redan kvällen innan. Med manchester menas att backen ser helt nykrattad ut och är resultatet efter att de pucklar och snövallar som bildats slätats ut. Skulle backarna inte pistas, skulle de förvandlas till puckelpister ganska snabbt. Den räfflade ytan underlättar frysningen och underlaget blir hållbart.

Varje kväll inspekteras varje backe så vi vet exakt var vi ska pista för att du ska vakna till en härlig skiddag med perfekt underlag.